10.08.2008

ZAMANE ÇOCUKLARI NELER OKUYOR?

Büyüklerin hangi kitapları okuduğunu takip etmek için çok satanlar listelerine bakmak yeterli. Peki, bu arada zamane çocukları neler okuyor? Bunun için maalesef takip edilecek bir “çok satanlar listesi” yok. Ama onların sıkı takipçisi oldukları belli başlı kitap dizileri var. Tüm dünya çocuklarının okuduğu Harry Potter’ı bir kenara koyarsak Felaket Henry, Küçük Vampir, Kumkurdu ve Manolito çocukların gözde dizileri. Bu dizi kitaplar Sevin Okyay’ın da dediği gibi çocuklara, dizinin diğer kitabını beklerken arada başka kitaplar da okuttuğu için oldukça faydalı.


Felaket Henry, yazar Francesca Simon tarafından yaratılan, kafası sürekli yaramazlığa çalışan bir kahraman. Dört kişiden oluşan bir ailenin haşarı çocuğu Henry’nin, onu sürekli anne babasına gammazlayan, uslu mu uslu, “mükemmel” lakaplı Peter adında bir erkek kardeşi var. İki kardeşin kavgaları ve kıran kırana geçen rekabetleri dizinin hemen hemen tüm kitaplarında yer alıyor. Ayrıca Felaket Henry’nin kendine ait, herkesin dişi dökülürken onunkinin niye dökülmediği ve okula gitmek gibi, dertleri var. Henry dertlerine, kaba kuvvette işin içinde olmak üzere çözümler bulan bir çocuk. Bu da ona “... Yapan çocuk. Boş yerleri aklınıza gelen en felaket yaramazlıkla doldurun. Felaket Henry mutlaka onu yapmıştır.” ününü kazandırmaya yetiyor. Felaket Henry dizisi ülkemizde 2003 yılında yayımlanmaya başladı. Kitabın yazarı Londra’da yaşayan Amerikalı yazar Francesca Simon, başarılı bir çocuk kitaplarına imza atıyor. Felaket Henry kitaplarında yer alan resimler ise Tony Ross’a ait. İletişim Yayınları etiketi ile piyasaya çıkan kitaplar dönüşümlü olarak Seda Aroymak ve Bahar Siber tarafından Türkçeye çevrildi. Felaket Henry’nin şu ana kadar “Felaket Henry ve Gizli Kulüp”, “Felaket Henry’nin Bitleri” ve “Felaket Henry ve Beter Bakıcı” gibi 11 kitabı okuyucuyla buluştu. Her kitapta da Felaket Henry’nin 4 ayrı macerası yer alıyor. Felaket Henry’nin bir sonraki macerasında ise kraliçe ile tanışacak...

Bir vampirin çocuk kahramanı olacağı düşüncesi şaşırtıcı gelse de “Küçük Vampir” çocukların merakla takip ettiği diğer bir dizi. Zaten “Küçük Vampir” korkulacak bir yaratık da değil. Muzip ve kitap okumayı seven bu “Küçük Vampir” günün birinde korku öyküleri okumaya bayılan Anton’un penceresinden içeri girer ve adının Rüdiger olduğunu söyler. Anton önce ondan korksa da sonra onun çok sevimli olduğunu düşünür ve dostlukları böyle başlar. Henüz küçük bir çocukken vampir olan Rüdiger, Alman yazar Angela Sommer-Bodenburg tarafından 1979 yılında yaratıldı. 18 kitaplık bir dizi olan “Küçük Vampir”in tüm maceraları Türkçe olarak Say Yayınları tarafından yayımlandı. Bunlardan bazıları “Küçük Vampir Yolculuğa Çıkıyor”, “Küçük Vampir Dans Ediyor” ve “Küçük Vampir Tehlikede”. Büyük ilgi gören “Küçük Vampir”in maceraları Almanya’da 13 bölümlük televizyon dizisi olarak gösterildi. Ayrıca ülkemizde gösterime girmese de beyazperdeye de aktarıldı.

İsveçli yazar Asa Lind’in kızının bir tatilde kumların içinde gördüğünü söylediği Kumkurdu’dan esinlenerek yarattığı Kumkurdu dizisi çocukların bir diğer favorisi. Kitabın kahramanları, anne ve babası ile deniz kıyısında bir evde yaşayan kız çocuğu Zakarina ile kumsalda yaşayan Kumkurdu. Annesi çalıştığı için Zakarina vaktini genelde babası geçirir. Babası onunla oynamaya pek hevesli olmadığından Zakarina kumsala tek başına gittiği bir gün Kumkurdu ile karşılaşır ve günlerini onunla geçirmeye başlar. Akıl hocası ve dostu olur Kumkurdu onun. Her gün ayrı bir şey yaşarlar Kumdurdu’yla. Zakarina kafasındaki “Mor leke, tehlikeli bir şey yaptıktan sonra alınan bir çeşit madalya öyle değil mi?” gibi sorularının cevabını yeni arkadaşı ile bulmaya çalışır. Kitabın her bölümünde yeni bir şey öğrenir Zakarina. Yerdeniz Yayınları tarafından şu ana kadar “Kumkurdu”, “Daha Fazla Kumkurdu” ve “Daha da Fazla Kumkurdu” kitapları okuyucu ile buluştu. Kristina Digman tarafından resimlenen kitaplar İsveççe aslından Murat Özsoy tarafından çevrildi. Zakarina’nın maceraları devam edecek. Ancak yazarı Lind, onu küçük bir kız çocuğu olarak bırakmak konusunda pek emin değil. Bakarsınız Zakarina yeni macerasında büyümüş olarak çıkar karşımıza.

Son dizi kitap kahramanımız İspanya’dan “Manolito”. Manolito küçük bir erkek çocuğu. Biraz saf, iyi niyetli, neşeli ve sevimli bir çocuk kendisi. Arkadaşları gözlük taktığı için onu Dörtgöz diye çağırsa da o arkadaşlarını çok seviyor. Okulla arası pekiyi olmasa da sırf sınıf arkadaşları ile birlikte olmak için bu cefayı çekiyor. Manolito’nun Şapşalişko diye çağırdığı bir erkek kardeşi, kamyon şoförü olduğu için evde pek bulunmayan babası, onu pataklayan pek titiz bir annesi ve takma dişli bir de dedesi var. Arkadaşları yüzünden başına gelmedik kalmayan Manolito’nun dedesi aynı zamanda onun tek koruyucusu ve destekçisi. Manolito’nun yaratıcısı ise İspanyol yazar Elvira Lindo. Manolito dizisi 6 kitaptan oluşuyor. İlk kitap “Benim Adım Manolito” Pınar Savaş’ın çevirisi ile ilk kez 2002 yılında yayımlandı. Bu kitabı daha sonra Manolito’nun diğer maceraları olan “Manolito Gülmekten Kırılıyor”, “Manolito Tatilde Sıkılıyor”, “Manolito Huysuzluk Yapıyor”, “Manolito Evinden Ayrılıyor” ve “Manolito Kardeşiyle Kalıyor” kitapları izledi. Can Çocuk tarafından yayımlanan dizide yer alan kitaplardaki resimler ise Emilio Urberuaga’ya ait.

Çocukların listesindeki bu kitaplar aslında bir zamanlar çocuk olduğunu unutmamış herkes tarafından keyifle okunabilir.


Ebru AKKAŞ

23.01.2006 tarihinde ntvmsnbc.com'da yayımlanmıştır.