18.08.2008

Jamie'nin okul maceraları - Ebru AKKAŞ

Rafta şeker pembesi, yenilesi kapağını gördüğümde gözlerime inanamamakla birlikte çok sevindim. Sevin Okyay’ın çevirisini uzun zaman önce tamamladığını bildiğim Sevgili Salak Günlük” nihayet yayımlanmıştı. Nihayet diyorum; çünkü aslını büyük bir keyifle okuduğum bu dizinin yayımlanmasını dört gözle bekliyordum.
Sevgili Salak Günlük, adından da anlaşıldığı gibi bir günce. Peki, kime ait? Sevgili Salak Günlük, Uskumru Ortaokulu’na giden -şimdiki 6, 7 ve 8’inci sınıfa tekabül ediyor- şahsına münhasır Jamie’nin günlüklerinden oluşan bir dizi. Dizinin ilk kitabının adı ise “Bunlar Hiç Olmamış Gibi Davranalım”.
Kitapta önce günlüğün sahibesi Jamie ardından anne babası ve gerçekte de pis kokan Kokulu adındaki bir köpekten oluşan bir çekirdek aileyi tanıyoruz. Ailenin şüphesiz en ilgi çeken elemanı ise günlüğün yazarı...Okula giden her çocuk gibi Jamie’nin de sevdiği ya da sevmediği arkadaşları, öğretmenleri, okul hizmetlileri ve bunlarla gerçekten yaşadığını iddia ettiği maceraları var. Jamie’in en iyi arkadaşının adı Isabella. Yaramazlık ya da kendilerince kurnazlıkları birlikte gerçekleştiriyorlar. Sınıfında, bayan mükemmeli oynayan Angeline ise onun gıcıklar listesinin bir numarasında yer alıyor. Zira mükemmel kızlar mükemmel düşmanlar edinirler. Jamie’nin Angeline ile yaşadığı gizli rekabeti günlüğün hemen her sayfasında bulmak mümkün. Jamie size bunun kesinlikle bir rekabet olmadığını söylecektir ama siz ona inanmayın! Her genç kızın günlüğünde olacağı gibi tabii ki Jamie’nin günlüğünde hoşlandığı, sevdiği ve müstakbel eş olarak gördüğü delikanlılar var. Ödevler, yemekhane kâbusları da günlüğün olmazsa olmazları.
Jamie’nin günlüğünde ayrıca kendi karalamaları da yer alıyor. Karikatür tadındaki bu karalamalar insanı gerçekten çok güldürüyor. Aslında bu, dizinin tamamı için geçerli. Ayrıca kitabı okurken yanınızda birisi varsa; ona neden güldüğünüzü ve neden bu yaşta çocuk kitabı okuduğunuzu açıklamak zorunda kalabilirsiniz.
Sanırım kitabın kahramanı Jamie’yi kimin yarattığından da biraz bahsetmek gerekiyor. Jamie, Birleşik Amerikalı yazar Jim Benton tarafından yaratıldı. Benton, kendi ifadesiyle liseye giden bir genç kız değil. Kendiside baba olan Benton, çocuklar için sadece kitap yazmakla kalmayıp televizyon dizileri hazırlıyor hatta kıyafet bile tasarlıyor. Benton’ın sadece Jamie’nin günlüklerinden oluşan diziye ait 5 kitabı mevcut.
Kitabı, Türkçeye Sevin Okyay’ın çevirdiğini söylemiştim ama sanırım nefis bir çeviri olduğunu söylememiştim. Sevin Okyay, çeviriyi yaparken bir de güzellik yapıp kitap kahramanlarının isimlerinin yanlarına Türkçe okunuşlarını yazmış. Çocuk kitapları çevirilerinde takıldığım bir nokta olduğu için belirtmeden geçemedim. Ayrıca gerekli gördüğü yerlere dipnotlar düşmüş. Ellerine sağlık diyorum.
Aslında bize ait olmayan bir günlük tabii ki okunmaz, okunmamalı ama okunması için yazılan bu günlüğe bir göz atmakta fayda var. Umarım çevrisi biten diğer kitaplar araya fazla zaman girmeden yayımlanır.
01.09.2006 tarihinde Radikal Kitap Eki'nde yayımlanmıştır.