18.08.2008

Hollandalı Tavşan Miffy - Ebru AKKAŞ

Otuzun üzerinde kitaptan oluşan Miffy dizinin beş kitabı dilimize çevrildi ve geçen günlerde yayımlandı. Böylelikle Dick Bruna'nın sevimli tavşanı Miffy ile nihayet tanışmış olduk. Nihayet diyorum çünkü Hollandalı yazar/çizer Bruna hiç büyümeyen Miffy’sini bundan tam elli iki yıl önce yaratmıştı.

Hiç bitmeyen bir çocukluğu yaşayan, çok basit çizgilerden oluşan Miffy, sevimli mi sevimli beyaz uzun kulaklı bir tavşancık. 1955 yılından beri dört yaşında olan Miffy, sadeliğin ve masumiyetin bir simgesi. Her olaya yapıcı yaklaşması ile onun başka bir güzelliği.

Asıl adı “Nijntje” olan Miffy’nin bir kitap kahramanı olarak doğuşuna gelince... Yaz tatilini bir yaşındaki oğlu ile geçiren Dick Bruna, oğlunu eğlendirmek için ona kumsalda gördükleri tavşanla ilgili hikâyeler anlatmaya başlamış. Bu tavşan hikâyesi daha sonra Miffy karakteri için bir ilham kaynağı olmuş. Bruna, tam bu sıralarda yaptığı çizimlerde sevimli bir tavşanı resmetmiş ve elbise çizmek, pantolon çizmekten daha kolay olduğu için minik tavşanın cinsiyeti de bu şekilde ortaya çıkmış. Miffy, günümüzdeki nihaî görüntüsüne ise 1963 yılında kavuşmuş.

Basit ama sıcak çizgilerden oluşan Miffy dizisinin belli karakteristik özellikleri var. Kitaplarda yer alan çizimlerin yalınlığı, renklerin seçimi ve yazarın tercihi doğrultusunda kitapların boyutunun küçük olması gibi. Bruna, küçük çocuklar için yazılan bu kitapların onlar için yapıldığı hissini vermesi gerektiğine inandığı için tercihini bu yönde kullanıyor.

Kahramanı minik bir tavşan olunca hikâyelerde ister istemez çocuklara yönelik ve onların gündelik etkinliklerinden oluşuyor. Hikâyeler okul öncesi ve okumaya yeni başlayan çocuklara hitap ediyor.

Miffy’nin Türkçede yayımlanan beş macerasının adları ise şöyle; “Miffy”, “Miffy Hayvanat Bahçesinde”, “Miffy Okula Gidiyor”, “Orada Ne Var Miffy?” ve “Orada Kim Var Miffy?”
Dizinin kitaplarından biraz söz etmek gerekirse; ülkemizde dizinin ilk kitabı olarak yayımlanan “Miffy”de, adından da anlaşılacağı gibi kahramanımızla tanışıyoruz. Ayrıca bu kitapta Bruna, aile kavramını çocukların anlayabileceği bir dille anlatıyor. Aile olmak için bir eve sahip olmaktan öte bir anne ve babanın olması gerektiği ve bu aileyi bir çocuğun bütünlediği gibi şeylerden bahsediyor. Kitaptaki resimlerde Miffy’nin evi, annesi, babası hatta ve hatta onu merak edip görmeye gelen, tavuklar, inekler yer alıyor. Kitapta bulunan bu on üç resmin her birinin ayrı bir durulukta, sıcaklıkta ve çekicilikte olduğunu belirtmeden geçemeyeceğim. Çocuklar için görselliğin ve rengin çok önemli olduğunu düşünürsek, bize bile cazip gelen kitapların onlara nasıl gözüktüğünü varın siz düşünün. Ayrıca kitapta yer alan her resmin karşı sayfasında, resmi tamamlayan ve dört satırdan oluşan hikâyeler yer alıyor. Bu kafiyeli hikâyelerin çocuklara yüksek sesle okunduğunda daha da cazip geleceğinden hiç şüphe yok. Miffy’nin hikâyeleri hep mutlu sonla bitiyor.

Dizinin iki boyutlu olan “Orada Ne Var Miffy?” kitabında ise Miffy, domuz, ördek, kuzu ve inekle tanışıyor. Pencereli kitap yine dizinin tipik özelliklerini taşıyor. Kitap çocuklar bir yandan oyun oynatırken diğer yandan da bu hayvanların nasıl ses çıkardıklarını da öğretiyor.
Dick Bruna yüzden fazla yapıta imza atmış bir yazar. Kitapları kırktan fazla dile çevrildi ve dünyada neredeyse sekse milyon adetten fazla sattı. Birçok da ödül kazandı.

Son olarak Miffy’nin, Hello Kitty ile benzerliği dışında hiçbir yakınlığı olmadığını söyleyelim.
15.05.2007 tarihinde Milliyet Kitap Eki'nde yayımlanmıştır.